Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Τα πάντα σχετικά με συνδικαλισμό , ενώσεις και υπηρεσίες που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ και τις Αρχές της Ελλάδος.

Συντονιστής: KostasTHES

Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Gandalf » 25 Μαρ 2010 11:51

Ποιοί Είμαστε

ΟΕΔΔ

Η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών - Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) αποτελεί την συνέχεια της Υπηρεσίας Πυρασφάλειας της Κοινότητας Εκάλης, η οποία άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1978. Μέχρι το 1997 η Υπηρεσία Πυρασφάλειας Εκάλης αποτελείτο αποκλειστικά απο τέσσερεις έμμισθους υπαλλήλους ( ένας οδηγός, ένας πυροσβέστης, ένας πυροφύλακας στο πυροφυλάκειο της Εκάλης κι ένας τηλεφωνητής εντός του Κοινοτικού Καταστήματος) της Κοινότητας Εκάλης, οι οποίοι με δύο οχήματα - ένα (1) πυροσβεστικό τύπου Ford / 4 τ και ένα υδροφόρο τύπου Mercedes Unimog / 2 τ καλούντο να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν δασικής πυρκαγιάς εντός των ορίων της Εκάλης.

Σε περιπτώσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών η Κοινότητα ήταν υποχρεωμένη, κατόπιν εντολής Νομαρχίας ή Υπουργείου Εσωτερικών- να αποστείλει ενα όχημα προς ενίσχυση στην πυρόπληκτη περιοχή. Έτσι δεν ήταν παράξενο να εντοπίσει κανείς όχημα της Κοινότητος Εκάλης στην κοντινή μας Πάρνηθα και Πεντέλη.

Το Καλοκαίρι του 1997 λοιπόν, ιδρύεται η Ο.Ε.Δ.Δ. από τον Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη Κούνη Απόλλωνα. Αρχικά η ομάδα ξεκίνησε με δύναμη 12 ανδρών και 4 - πλέον - οδηγών ( της Κοινότητος, οι οποίοι απασχολούνται τους θερινούς μήνες εξ ολοκλήρου με την Πυρόσβεση) και σήμερα αριθμεί στα 30 ενεργά μέλη ( εθελοντές ). (σ.σ. ο αριθμός αυτός αυξάνει καθημερινά)

Σήμερα..

Με την ενεργή παρουσία της Δημάρχου Εκάλης, Β. Σπηλιωτοπούλου, η Ο.Ε.Δ.Δ. επανδρώνει μαζί με 8 έμμισθους οδηγούς του Δήμου, 2 Πυροσβεστικά οχήματα και 1 υδροφόρο καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η έδρα της είναι το αμαξοστάσιο του Δήμου ( Λεύκης 1, Εκάλη ) στην οποία βρίσκονται οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αποτελεσματική της λειτουργία. Η οργάνωση της ομάδας χαρακτηρίζεται απο την έλλειψη αυστηρής ιεραρχίας. Είναι βασισμένη στην ενσυνείδητη προσφορά και τον αλληλοσεβασμό χωρίς να στερείται λειτουργικότητας. Κατ' αυτό τον τρόπο έχουμε δημιουργήσει μια "παρέα" ομοιδεατών που συνεργάζεται εναρμονισμένα με τον τρόπο λειτουργίας του Π.Σ. και δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενεργό πολίτη, που έχει την πρόθεση και τη δυνατότητα, να προσφέρει στην διαφύλαξη του πρασίνου της περιοχής μας.


Είναι στα χέρια μας να μή μείνουμε απλοί θεατές.

Ακόμα και η ελάχιστη προσφορά είναι έργο ζωής.


http://www.oedd.gr
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του προσωπικού συμφέροντος , χωρίς καμία δική μας ευθύνη.
Άβαταρ μέλους
Gandalf
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5060
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2006 08:31

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Haridimos » 27 Αύγ 2010 23:36

Συνδιαχειριστὰ μπήκα στὸ φεησμπούκι καὶ εἴδα τὸ ἄρθρο σοῦ στὸ ἰστολόγιό σου. Ἔχω ξεμείνει στὸ γραφεῖο, ὁ φορητὸς παίζει τὰ ἐκαπιδευτικὰ βίντεο σχετικὰ μὲ τὴν χρήση ἀλυσοπρίονου καὶ ἔχω μερικὲς ἐρωτήσεις.

Ἡ φετινὴ περίοδος πλησιάζει πρὸς τὸ τέλος. Φαντάζομαι κάποιος ὁ ὁποῖος παραμένει στὴν ἀπ'ἔξω (ὄπως ὀ γράφων) θὰ πρέπει νὰ ἀκολουθήσει τὸ πρόγραμμα ἐκπαιδεύσεως τῆς νέας περιόδου.


  Ξεκινώντας
 1. Ὑποθέτω ὄτι θὰ διοργανωθεῖ πρόγραμμα ἐκπαιδεύσεως τῆς περιόδου 2010-2011. Πὰς ἐνδιαφερόμενος φροντίζει νὰ εἶναι ἐκεί.
 2. Εἴαδ στὸ ἡμερολόγιο τοῦ ἰστότοπου ὄτι ἀπὸ Δεκέμβρη ὠς Μάιο εἴχαν γίνει 12 κυριακάτικες ἐκπαιδεύσεις. Ἕνας πλήρης κύκλος ἐκπαίδευσης πόσο διαρκεῖ;
 3. Φαντάζομαι ὄτι ἠ ὄλη διαδικασία περιλαμβάνει κάποια χρηματικὴ δαπάνη (κοινῶς ξήλωμα). Ὁ ἐθελοντὴς χρειάζεται ἰματισμὸ, κάποια μέσα ἀτομικῆς προστασίας κ.ο.κ..

  Καταλληλότητα ἐθελοντὴ
 4. Κάποια "σπὸρ" δὲν προσφέρονται γιὰ ὄλους. Δόξα τῶ Θεῶ σοβαρὸ πρόβλημα ὐγείας δὲν ἔχω (ἀν καὶ προκαλῶ τὴν τύχη μου). Δὲν ἔχω ἄσθμα οὖτε καρδιακὴ ἤ ἄλλου εἴδους ἀνεπάρκεια. Τὸ κακὸ εἶναι ὄτι τὰ τελευταία χρόνια ἔω ἐγκαταλείψει τὸ γυμναστήριο (ἔχω ξαναρχίσει καὶ τὸ τσιγάρο). Κάποτε σήκωνα τενεκὲ καὶ 50κιλα σακιὰ τσιμέντου, τώρα δὲν τολμῶ νὰ τὰ ἀκουμπήσω. Ἀλλὰ εἶναι μλκ νὰ "σέρνεται" κανεὶς στὰ σαράντα του. Ἐλπίζω ὄτι μπαίνοντας στὸν χωρὸ μαθαίνει κανεὶς νὰ χορεύει. Ἄσε ποὺ ἀν "σοῦ τὴν δώσει" δὲν σὲ σταματὰ τίποτα. Ἀρκεῖ νὰ μὴν μὲ προδώσει ἡ μέση μου. Δὲν ξέρω τὶ ἀπαιτήσεις ὑπάρχουν. Βλέποντας καὶ κάνοντας;

  Συμμετέχοντας
 5. Ἡ ὁμαδα ἐκτελεῖ βάρδιες; Ὄλοι μαζὶ; Ἐκ περιτροπῆς; Ἔχω δεῖ φωτογραφίες ὄπου κάποια μέλη εἶναι ἀραχτὰ ὑπὸ σκιὰν (ἀναμένοντας σήμα). Πῶς ἀκριβῶς λειτουργεῖ ἠ ὀμάδα;
Τὸ δύσκολο δὲν εἶναι νὰ εἶσαι ὑπουργός, τὸ δύσκολο εἶναι νὰ εἶσαι κύριος.
Ἀνδρέας Μαυρογυαλοῦρος
Άβαταρ μέλους
Haridimos
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5714
Εγγραφή: 01 Δεκ 2005 22:34

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Gandalf » 28 Αύγ 2010 13:09

Δεν στις παραθέτω τις απαντήσεις.. θα στις βάλω συνοπτικά.

Ξεκινάμε απο το θέμα υγείας του εθελοντή που είναι και το σημαντικότερο. Καλό είναι να είσαι γυμνασμένος (δεν χρειάζεται να είσαι κτήνος κτλ. ) περισσότερο για σένα γιατί σκέψου οτι οι φωτιές γίνονται και σε χαράδρες και σε σημεία που πρέπει να κάνεις το κατσίκι με μάνικα στον ώμο και διάφορους μεταλλικούς συνδέσμους. Δεν είναι απαραίτητο όμως. Εκείνο που ζητείται απο τον σύλλογο είναι μια υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη απο σένα οτι δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας. Προσωπικά έκανα ενα συνοπτικό ιατρικό check-up και το διαπίστωσα και πρακτικά. Σε αυτό το σημείο να σου αναφέρω οτι σαν εθελοντής σε όποια ΜΚΟ δεν έχεις ασφάλιση απο τον σύλλογο ή/και απο το κράτος. Σκέφτονται να το αλλάξουν αυτό απο τον χειμώνα αλλά προς το παρόν αυτό ισχύει.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, γίνεται όντως ενα διάστημα εκπαιδεύσεων κατά την διάρκεια του χειμώνα που λήγει και η αντι-πυρική σαιζόν. Συνήθως ΣΚ γιατί είναι οι μέρες που μπορούν οι περισσότεροι. Συνήθως και πάλι γίνονται μέσα στον χώρο της πυρασφάλειας εκτός και αν είναι πρακτική οπότε πάμε ύπαιθρο. Η συνήθης διάρκεια είναι 100 ώρες πρακτικής και θεωρίας χωρίς όμως αυτό να είναι ακριβές. Μπορεί λίγο παραπάνω , ή λίγο λιγότερο. Ξεκινάει με τα βασικά της δασικής πυρκαγιάς, έχει στοιχεία θεωρίας για το θέμα φωτιά και κατάσβεση της όπως και άλλα σχετικά με αστικά και τροχαία συμβάν , συνεργασία με Αρχές, και μερικά σεμινάρια διασωστικής. Ειδικά όμως το τελευταίο το γνωρίζεις μόνο για να το γνωρίζεις, καθώς αποτελεί "έδαφος προς αποφυγήν" απο εμάς , εκτός και αν διατρέχει το θύμα άμεσο κίνδυνο απώλειας της ζωής του. Διαφορετικά μόνο 166.

Ο εξοπλισμός παρέχεται εξολοκλήρου απο τον σύλλογο (Μπότες, μάσκα, γάντια, στολή ΝΟΜΕΧ) απο την στιγμή που θεωρείσαι έτοιμος για να συμμετέχεις σε πλήρωμα οχήματος. Μαζί με αυτά παίρνεις και μια ταυτότητα εθελοντή καθώς και τον αριθμό μητρώου εθελοντή συλλόγου , μιας και απο όσο διάβασα απο φέτος όλοι οι σύλλογοι και οι εθελοντές θα είναι καταγεγραμμένοι στην ΓΓΠΠ. (Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Τώρα όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο ξεκινάει συνήθως απο 1η Μαϊού (ανάλογα τις ζέστες) και λήγει το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές (συνήθως τέλη Σεπτέμβρη Αρχές Οκτώβρη). Στο διάστημα αυτό οι βάρδιες βγαίνουν με δήλωση του κάθε ατόμου ανά τετράωρο ή και παραπάνω αν αντέχεις. Η βάρδια σημαίνει πως είσαι για 4 ώρες τουλάχιστον stand by στην πυρασφάλεια καθώς και σε περιπολία με όχημα. Στην βάρδια έχει και άλλες εργασίες που έχουν να κάνουν με ελέγχους οχημάτων (5 φέτος στο σύνολο για εμάς) μέχρι να δοθεί σήμα απο τον ασύρματο για πυρκαγιά ή άλλο συμβάν. Σαφώς και κάποιες στιγμές κάθεσαι στην σκιά όπως λες καθώς δεν είναι δυνατό με 37°C συν , να κάνεις όποια εργασία. Ούτε βέβαια μπορείς να είσαι συνεχώς σε κίνηση.

Απο εκεί και πέρα είναι απόφαση του καθενός ώς άτομο. Μην ξεχνάς οτι μπορεί να είναι εθελοντική οργάνωση αλλά αυτό δεν αναιρεί σε τίποτα το οτι έχεις ευθύνη ζωής στο συμβάν του συναδέρφου σου αλλά και του ανθρώπου που έχεις σπεύσει για την βοήθεια του. Θέλει αφιέρωση χρόνου (ειδικά στην σαιζόν λειτουργίας), θέλει να το νιώθεις... αλλά όπως είπα και αλλού... η ανταμοιβή ηθικά οτι επιτέλους κάνεις κάτι ενεργά για το θέμα που οι άλλοι μόνο γκρινιάζουν και δεν κάνουν τίποτα.. είναι τεράστια σε ηθικό και προσωπικό επίπεδο. Μην ξεχνάς οτι όσο και αν ακούγεται "κάπως" εδώ.. κάποια στιγμή θα ρισκάρεις την ακεραιότητα σου. Όπως πέρισυ π.χ. που οι φωτιές ήταν κάτι παραπάνω απο επικίνδυνες.

Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του προσωπικού συμφέροντος , χωρίς καμία δική μας ευθύνη.
Άβαταρ μέλους
Gandalf
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5060
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2006 08:31

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Gandalf » 23 Νοέμ 2010 14:07

Λόγω της αλλαγής σχεδιασμού Δήμων και κοινοτικών διαμερισμάτων πλέον ο ΟΕΔΔ, μεταφέρεται σαν έδρα λειτουργίας , στην Λεωφ. Ελ.Βενιζέλου στην Νέα Ερυθραία, δίπλα απο τα σχολεία , απέναντι απο τα παλιά καταστήματα Jumbo.

Επίσης μεγαλώνει και η περιοχής κάλυψης που ορίζεται απο τα κοινοτικά διαμερίσματα, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης, Κ.Κηφησιάς, Ν.Κηφησιάς, Κεφαλάρι, Πολιτεία χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε όμορρα κοινοτικά διαμερίσματα και δήμους.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.oedd.gr
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του προσωπικού συμφέροντος , χωρίς καμία δική μας ευθύνη.
Άβαταρ μέλους
Gandalf
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5060
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2006 08:31

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Haridimos » 10 Μάιος 2012 01:20

Πότε ξεκινάτε γιὰ φέτος;
Τὸ δύσκολο δὲν εἶναι νὰ εἶσαι ὑπουργός, τὸ δύσκολο εἶναι νὰ εἶσαι κύριος.
Ἀνδρέας Μαυρογυαλοῦρος
Άβαταρ μέλους
Haridimos
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5714
Εγγραφή: 01 Δεκ 2005 22:34

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Gandalf » 10 Μάιος 2012 12:12

εμείς πλέον φίλε λειτουργούμε με καθεστώς κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος... 24/7 όλο τον χρόνο. Άτυπα μεν.. αλλά επειδή σύντομα θα μας ενσωματώσουν στα εθελοντικά κλιμάκια του Π.Σ. και επίσημα ήδη έχουμε ξεκινήσει απο το περασμένο Οκτώβριο την λειτουργία με αυτό το σύστημα.
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του προσωπικού συμφέροντος , χωρίς καμία δική μας ευθύνη.
Άβαταρ μέλους
Gandalf
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5060
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2006 08:31

Re: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης

Δημοσίευσηαπό Haridimos » 10 Μάιος 2012 19:59

Μὲ ἔστειλες ... ... :7: :7: :7:


Σαββατὸβραδο ἔχουμε τελευταία ἐκπαίδευση, Τετάρτη ἔχει συνάντηση στὰ γραφεία γιὰ λίστα Ὑπευθύνων Πυροφυλάξεως, ὁδηγίες κλπ κλπ.

Ἐμεῖς θὰ λειτουργοῦμε ἀπὸ 18/5 ὡς 15/10.
Τὸ δύσκολο δὲν εἶναι νὰ εἶσαι ὑπουργός, τὸ δύσκολο εἶναι νὰ εἶσαι κύριος.
Ἀνδρέας Μαυρογυαλοῦρος
Άβαταρ μέλους
Haridimos
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 5714
Εγγραφή: 01 Δεκ 2005 22:34


Επιστροφή στο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ - ΕΝΩΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης